EFFECT OF FOOD SUPPLEMENTATION WITH BREWER’S YEAST (Saccharomyces cerevisiae) AND GROWTH PROMOTERS THROUGHOUT THE GESTATION AND REARING OF GUINEA PIGS (Cavia porcellus)
Main Article Content
Abstract
In Tumbaco, Pichincha, at 2460 meters above sea level, we assessed the effect of food supplementation with nutritional systems constituted by the combination of: brewer’s yeast (Saccharomyces cerevisiae), Indumix (mineral and vitamins mix) and A-V 25 (vitamin complex with an antibiotic) during the gestation and rearing stages of guinea pigs (Cavia porcellus). A completely randomized design was used, with eight treatments; 4 to 5 animals were used per treatment during the gestation stage, and 4 male and 4 female subjects were used per treatment for the rearing stage; these animals were selected randomly. The variables analyzed were: weight-gain, length increase, food conversion, concentrate consumption, fodder consumption, mortality, weight of newborns and financial analysis. There was no statistical significance during the gestation stage for weight-gain; during the rearing stage in male pups, the treatment with highest weight-gain and length increase was t7 (Control + brewer’s yeast + Indumix + A - V 25) with 821,00 g/guinea pig and 11,92 cm/guinea pig, respectively; for female pups, the best treatment was t7 (Control + brewer’s yeast + Indumix + A - V 25) with a weight-gain of 816,50g/guinea pig and length increase of 11,80 cm/guinea pig. The best Benefit/Cost ratio corresponded to t7 (Control + brewer’s yeast + Indumix + A -V 25) and t6 (Control + Indumix + A - V 25), with a B/C ratio of 1.13 USD.
Article Details
Section
Scientific Article
Universidad Politécnica Salesiana of Ecuador preserves the copyrights of the published works and will favor the reuse of the works. The works are published in the electronic edition of the journal under a Creative Commons Attribution/Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ecuador license: works can be copied, used, disseminated, transmitted and publicly displayed.
The undersigned author partially transfers the copyrights of this work to Universidad Politécnica Salesiana of Ecuador for the printed edition.
References
Alviar, J. 2002. Manual Agropecuario: Tecnologías Orgánicas de la Granja Integral Autosuficiente. Bogota, CO edit limerin p. 465 – 471
Cárdenas, C. 2013: Evaluación de dos suplementos minerales y dos fuentes de complejo B en el desarrollo de cuyes (Cavia porcellus) machos. CADET – Tumbaco, Pichincha. Tesis Ing. Agr. Quito: Universidad Central del Ecuador, Facultad de Ciencias Agrícolas. p. 24
Castro H. 2002. Sistemas de crianza de cuyes a nivel. familiar-comercial en el sector rural. Institute Brigham Young University Provo. Utah, US. p.14
Chauca, L. 2009. Producción de cuyes (Cavia porcellus) en los países andinos. Lima, PE. Edición Universidad Nacional Agraria La Molina. Consultado 24 Jun 2014. http://www.fao.org./ag/AGA/AGAP/FRG/FEEDback/War/v6200b05
Fao, 2013 Departamento de agricultura de la FAO. Benéficos de la levadura de cerveza (en línea). Consultado 24 Jun 2014. Disponible en:
http://www.fao.org/docrep/x5369s/x5369s04.htm
Guachamin, W. 2008 Influencia de complejos nutricionales y antibacterianos en la alimentación del cuy. Llano Chico. Pichincha. Tesis Ing. Agr. Quito: Universidad Central del Ecuador, Facultad de Ciencias Agrícolas. p. 13
Morales, A. 2009. Evaluación de Cuatro niveles de jabón cálcico en la alimentación del cuy (Cavia porcellus).Llano Chico- Pichincha Tesis Ing. Agr. Quito: Universidad Central del Ecuador, Facultad de Ciencias Agrícolas. p. 11
Quinatoa, S. 2008. Evaluación de diferentes niveles de harina de retama más melaza en la elaboración de bloques multinutricionales para la alimentación de cuyes. Tesis Ing. Zootecnia. Riobamba, EC. Escuela de ingeniería Zootecnia, Facultad de Ciencias Pecuarias. Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. p. 35 a 80.
Revollo, E. 2009. Proyecto de Mejoramiento Genético y manejo del cuy MEJOCUY, La Paz, BO. p. 35 - 42
Rico, E. 2003. Manual sobre el manejo de cuyes. Utah, US. Proyecto MEJOCUY. Benson Agriculture and Food Institute Provo. p. 31
Soria, K. 2003. Material de Difusión sobre Nutrición y Alimentación del Cuy (Cavia porcellus) para estudiantes de pregrado y productores. Tesis Ing. Agr.Cochabamba, BO. Universidad Mayor de San Simón, Facultad de Ciencias Agrícolas y Pecuarias “Dr. Martín Cárdenas”. Consultado 24 Jun 2014 Disponible en: http://www.umss.edu.bo/epubs/etexts/downloads/37b.pdf
Urrego, E. 2009. Producción de cuyes (Cavia porcellus). La Molina, AR. INIA. p. 36
Zaldívar, L. 1997. Producción de cuyes, Lima, PE. INIA. Consultado 24 Jun 2014. Disponible: http: http://www.fao.org/docrep/w6562s/w6562s01.htm
Cárdenas, C. 2013: Evaluación de dos suplementos minerales y dos fuentes de complejo B en el desarrollo de cuyes (Cavia porcellus) machos. CADET – Tumbaco, Pichincha. Tesis Ing. Agr. Quito: Universidad Central del Ecuador, Facultad de Ciencias Agrícolas. p. 24
Castro H. 2002. Sistemas de crianza de cuyes a nivel. familiar-comercial en el sector rural. Institute Brigham Young University Provo. Utah, US. p.14
Chauca, L. 2009. Producción de cuyes (Cavia porcellus) en los países andinos. Lima, PE. Edición Universidad Nacional Agraria La Molina. Consultado 24 Jun 2014. http://www.fao.org./ag/AGA/AGAP/FRG/FEEDback/War/v6200b05
Fao, 2013 Departamento de agricultura de la FAO. Benéficos de la levadura de cerveza (en línea). Consultado 24 Jun 2014. Disponible en:
http://www.fao.org/docrep/x5369s/x5369s04.htm
Guachamin, W. 2008 Influencia de complejos nutricionales y antibacterianos en la alimentación del cuy. Llano Chico. Pichincha. Tesis Ing. Agr. Quito: Universidad Central del Ecuador, Facultad de Ciencias Agrícolas. p. 13
Morales, A. 2009. Evaluación de Cuatro niveles de jabón cálcico en la alimentación del cuy (Cavia porcellus).Llano Chico- Pichincha Tesis Ing. Agr. Quito: Universidad Central del Ecuador, Facultad de Ciencias Agrícolas. p. 11
Quinatoa, S. 2008. Evaluación de diferentes niveles de harina de retama más melaza en la elaboración de bloques multinutricionales para la alimentación de cuyes. Tesis Ing. Zootecnia. Riobamba, EC. Escuela de ingeniería Zootecnia, Facultad de Ciencias Pecuarias. Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. p. 35 a 80.
Revollo, E. 2009. Proyecto de Mejoramiento Genético y manejo del cuy MEJOCUY, La Paz, BO. p. 35 - 42
Rico, E. 2003. Manual sobre el manejo de cuyes. Utah, US. Proyecto MEJOCUY. Benson Agriculture and Food Institute Provo. p. 31
Soria, K. 2003. Material de Difusión sobre Nutrición y Alimentación del Cuy (Cavia porcellus) para estudiantes de pregrado y productores. Tesis Ing. Agr.Cochabamba, BO. Universidad Mayor de San Simón, Facultad de Ciencias Agrícolas y Pecuarias “Dr. Martín Cárdenas”. Consultado 24 Jun 2014 Disponible en: http://www.umss.edu.bo/epubs/etexts/downloads/37b.pdf
Urrego, E. 2009. Producción de cuyes (Cavia porcellus). La Molina, AR. INIA. p. 36
Zaldívar, L. 1997. Producción de cuyes, Lima, PE. INIA. Consultado 24 Jun 2014. Disponible: http: http://www.fao.org/docrep/w6562s/w6562s01.htm