Actividad antiinflamatoria in-vivo de una formulación tópica con principios activos de aceites esenciales de Cannabis sativa L. (Cáñamo) y Baccharis latifolia (Ruiz & Pav) Per. (Chilca)

Contenido principal del artículo

Resumen

Dos productos naturales, aceites esenciales de Cannabis sativa (cannabis) y Baccharis latifolia (chilca), fueron empleados como ingredientes antinflamatorios en un ungüento de aplicación tópica. Para medir la eficacia, las diversas fórmulas diseñadas a base de estos dos aceites esenciales fueron evaluadas in vivo, mediante el método de inducción del edema subplantar en ratas, como control positivo se empleó una formulación de venta libre con ingrediente activo diclofenaco al 1%. La evaluación química de los dos aceites presentó para el aceite de chilca los siguientes componentes principales: ligulóxido 14.02%, andro encecalinol 9.84%, kesano 7.53%, limoneno 5.6% y Z-cadin 4-en-7-ol con el 5.03%; mientras que en el aceite esencial de cannabis las moléculas más abundantes fueron: E-cariofileno 27.91%, mirceno 21,19%, a-pineno 8.05%, a humuleno 8.03%, limoneno 7.18%, terpinoleno 7.12% y b-pineno 4.68%. Los resultados de la investigación señalan que aquellas fórmulas con mezclas de los dos aceites esenciales en la formulación al 1%, son las que poseen la mayor actividad antiinflamatoria, desde el punto de vista estadístico la significancia es alta en relación al control positivo en aquellas cuya composición de aceites es la siguiente: aceite esencial de cannabis 75% y aceite de chilca 25%, y aceite esencial de cannabis 50% y aceite de chilca 50%. El resto de las formulaciones presentan actividad, pero esta es similar a la de la fórmula comercial usada como control. De los resultados encontrados se puede proponer a ambos productos naturales como antinflamatorios, y prever el diseño y comercialización de medicamentos farmacéuticos tópicos usando a estos dos aceites esenciales.

Detalles del artículo

Sección
Artículo Científico

Referencias

Abad, M. y P. Bermejo (2007). Baccharis (Compositae): a review update. En: Arkivoc 7.7, 76-96. Online: https://bit.ly/3RHZFjo.

Adams, R. (2012). Identification of essential oils by ion trap mass spectroscopy. Academic press.

Bakir, B. y col. (2008). Investigation of the anti-inflammatory and analgesic activities of B-caryophyllene. En: International Journal of Essential Oil Therapeutics 2.1, 41-44. Online: https://bit.ly/3e9KYYP.

Brown, M., C.Worrell y C. Pariante (2021). Inflammation and early life stress: An updated review of childhood trauma and inflammatory markers in adulthood. En: Pharmacology Biochemistry and Behavior 211, 173291. Online: https://bit.ly/3fPVwfS.

Cervilla, A., F. Purriños y J. Moya (2002). Faringitis crónica y macrólidos. En: Acta Otorrinolaringológica Española 53.6, 441-443. Online: https://bit.ly/3VnVKeO.

Dahham, S. y col. (2015). In vivo anti-inflammatory activity of b-caryophyllene, evaluated by molecular imaging. En: Molecules & Medicinal Chemistry 1. Online: https://bit.ly/3TayGhu.

Di Sotto, A. y col. (2022). Phytochemical and pharmacological profiles of the essential oil from the inflorescences of the Cannabis sativa L. En: Industrial Crops and Products 183, 114980. Online: https://bit.ly/3Mmx2qS.

Golia, E. y col. (2014). Inflammation and cardiovascular disease: from pathogenesis to therapeutic target. En: Current atherosclerosis reports 16.9, 1-7. Online: https://bit.ly/3Mll6FX.

Grassmann, J. y col. (2000). Antioxidant properties of essential oils. Possible explanations for their anti inflammatory effects. En: Arzneimittelforschung 50.2, 135-139. Online: https://bit.ly/3rMJrLp.

INEC (2020). Registro Estadístico de Camas y Egresos Hospitalarios 2019. Inf. téc. 01-2020-ECEH. INEC.

Lochhead, R. y col. (2021). Lyme arthritis: linking infection, inflammation and autoimmunity. En: Nature Reviews Rheumatology 17.8, 449-461. Online: https://go.nature.com/3CzJcIG.

Malingre, T. y col. (1975). The essential oil of Cannabis sativa. En: Planta medica 28.05, 56-61. Online: https://bit.ly/3RWzUvZ.

Miguel, M. (2010). Antioxidant and anti-inflammatory activities of essential oils: a short review. En: Molecules 15.12, 9252-9287. Online: https://bit.ly/3fWDXLj.

Mortaz, E. y col. (2018). Update on neutrophil function in severe inflammation. En: Frontiers in Immunology 9, 2171. Online: https://bit.ly/3CMESpB.

Murata, M. (2018). Inflammation and cancer. En: Environmental health and preventive medicine 23.1, 1-8. Online: https://bit.ly/3EGJW1j.

Novak, J. y col. (2001). Essential oils of different cultivars of Cannabis sativa L. and their antimicrobial activity. En: Flavour and fragrance journal 16.4, 259-262. Online: https://bit.ly/3TjgGkX.

Nunes, C. y col. (2020). Plants as sources of anti-inflammatory agents. En: Molecules 25.16, 3726. Online: https://bit.ly/3RWTYye.

Oguntibeju, O. (2018). Medicinal plants with anti-inflammatory activities from selected countries and regions of Africa. En: Journal of inflammation research 11, 307. Online: https://bit.ly/3yC81Cl.

Orlando, G. y col. (2021). Comparative investigation of composition, antifungal, and anti-inflammatory effects of the essential oil from three industrial hemp varieties from Italian cultivation. En: Antibiotics 10.3, 334. Online: https://bit.ly/3Vkj2SH.

Pérez, S. y col. (2011). Anti-inflammatory activity of some essential oils. En: Journal of Essential Oil Research 23.5, 38-44. Online: https://bit.ly/3TjrGPh.

Schewe, T. (1995). Molecular actions of ebselenan antiinflammatory antioxidant. En: General Pharmacology: The Vascular System 26.6, 1153-1169. Online: https://bit.ly/3eoaOIu.

Sequeda-Castañeda, L., C. Célis y P. Luengas-Caicedo (2015). Phytochemical and therapeutic use of Baccharis latifolia (Ruiz & Pav.) pers. (Asteraceae). En: Pharmacology 2, 14-17. Online: https://bit.ly/3fRoxI8.

Shah, P. (2019). Inflammation, infection and atherosclerosis. En: Trends in cardiovascular medicine 29.8, 468-472. Online: https://bit.ly/3EEcuIM.

Surendran, S. y col. (2021). Myrcene-what are the potential health benefits of this flavouring and aroma agent? En: Frontiers in Nutrition, 400. Online: https://bit.ly/3T71p6W.

Tasneem, S. y col. (2019). Molecular pharmacology of inflammation: Medicinal plants as anti-inflammatory agents. En: Pharmacological research 139, 126-140. Online: https://bit.ly/3g6WS6o.

Urakov, A. y N. Urakova (2021). Recent insights into the management of inflammation in asthma. En: Journal of Inflammation Research 14, 4603. Online: https://bit.ly/3yzt4p8.

Valarezo, Ed. y col. (2013). Chemical composition, antifungal and antibacterial activity of the essential oil from Baccharis latifolia (Ruiz & Pav.) Pers.(Asteraceae) from Loja, Ecuador. En: Journal of essential oil research 25.3, 233-238. Online: https://bit.ly/3SSH8SO.

Van Eeden, S. y col. (2012). The relationship between lung inflammation and cardiovascular disease. En: American journal of respiratory and critical care medicine 186.1, 11-16. Online: https://bit.ly/3RUnuo3.

Winter, C., E. Risley y G. Nuss (1962). Carrageenininduced edema in hind paw of the rat as an assay for antiinflammatory drugs. En: Proceedings of the society for experimental biology and medicine 111.3, 544-547. Online: https://bit.ly/3T0jkfS.

Yatoo, M. y col. (2018). Anti-inflammatory drugs and herbs with special emphasis on herbal medicines for countering inflammatory diseases and disorders-a review. En: Recent patents on inflammation & allergy drug discovery 12.1, 39-58. Online: https://bit.ly/3ECcJ6Q.